neděle 15. listopadu 2015

Antikvariát versus knihkupectví

Jako milovník literatury jsem sama sobě nejednou položila otázku jestli raději chodím do antikvariátu nebo do knihkupectví. Musím přiznat, že odpověď značně souvisí s momentální náladou. Jednou mám větší chuť jít do antikvariátu jindy vůbec ne. Ať tak, či onak, obě místa zbožňuji.
Oba mají své pro a proti, ale díky rozdílům se pro mě doplňují.
Do antikvariátů chodím hledat skryté poklady, knihy, které se už v knihkupectví nevyskytují a moje čtenářská dušička po nich touží.Nejvíce si užívám návštěvy do těch antiků, kde jsou kolem mě hromady a hromady knih, že by se v nich člověk dokázal hned ztratit. Taková návštěva je pro mě zážitkem sama o sobě. Tajemná atmosféra a stohy knih jsou pro mě dokonalou kombinací a já se ocitám v jiném světě. Pro mě kouzelném světě, kde mi nic nechybí.
Miluju vůni starých knih, jejich ohmatanost jako důkaz všeho co zažily a čeho byly svědkem. Nejčastěji si z antiků odnáším klasiku a největší radost mám pokud od nějakého autora objevím knihu o níž jsem neměla ani tušení.
Můj nejoblíbenější antikvariát je v Brně, kde k nákupu dostanete od pana majitele pohlednici s reprodukcí nějakého slavného obrazu. Potom si člověk odnáší dvojité potěšení.

Na druhou stranu, když vkročím do knihkupectví ani se nestačím nadechnout a v hlavě mi neustále běží: "O té jsem slyšela." "Tu musím mít." "Ta má tak nádhernou obálku."
Osvětlené a zářivé knihkupectví na mě mnohdy působí jako chrám knihy. I když miluju knihy z antikvariátu, ty z knihkupectví zbožňuju stejně. Jsem první majitel knihy a já sama tvořím její historii. Tady zase chodím spíše pro novinky, ale často narazím i na knihy starší, které unikly mojí pozornosti. Co mám na obchodě nejraději, jsou obaly knih, odrážející se ve světle zářivek. V dnešní době jsou krásně a precizně vyvedené. Obzvláště se mi líbí ty s vystouplými písmeny nebo celým obrázkem. Alespoň pro mě často platí - obal prodává.
Vidíte, pořád se nemůžu rozhodnout.


A JAK TO MÁTE VY? KAM NEJRADĚJI CHODÍTE? A JAKÝ POKLAD JSTE OBJEVILI PŘI POSLEDNÍ NÁVŠTĚVĚ?

7 komentářů:

  1. Já žiju ve Zlíně a bohužel nevím o jediném antikvariátu, který by tady byl (i když tady určitě nějaký je). Mám ráda knihkupectví, ale úplně nejradši mám knihovny, ty nepřekoná vůbec nic! :)
    Moc pěkný článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihovny jsou dokonalé, nejraději se dívám na fotky těch zahraničních :-)

      Vymazat
  2. Výborný článek :) U nás vím jen o jediném antikvariátu, kde se dá občas narazit na docela pěkné kousky :) Jsem pravidelný návštěvník jak tam, tak i v knikupectví :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký článek. :) S antikvariáty moc zkušeností nemám, musím to napravit. :)
    Kdyby něco, budu moc ráda, když se mrknete na můj blog, jsem v začátcích.. :) http://knihomolka01.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za chválu, na blog se určitě ráda podívám :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vážně povedený článek :-)
    Ja mám ráda antiky, ale u nás v malém městě prostě nejsou, takže jsem šťastná aspoň za knihkupectví.
    Ale upřímně řečeno, moje peněženka a manžel nemají rádi ani jedno - výsledek je totiž vždy stejný - nikdy neodolam.

    OdpovědětVymazat