neděle 24. května 2015

Myšlenky ukryté v knihách

Napadlo mě se s vámi podělit o zajímavé myšlenky, které mě za poslední dobu zaujaly v knihách. Vždycky si je zapíšu, protože se mi prostě líbí nebo mě inspirují a donutí se zamyslet nad věcmi, které by mě jinak nenapadly. Snad se vám budou líbit stejně jako mě.


1. „Jestli se nebojíš, nejsi člověk.
Možná někteří z vás poznali, že tahle krásná věta pochází z knihy Labyrint: Útěk. Dokonce je i vzadu na přebalu knihy. Líbí se mi ta prostá charakteristika, kterou kluci z Placu vynikali. Někdy může život být i takhle prostý.

2. Dotaz: „Řekněte mi, kde byl v Osvětimi Bůh?“
Odpověď: „Kde byl člověk?“
Velice dobrá otázka, kterou v Sophiině volbě položil William Styron. Ke knize jsem se dostala kvůli školní práci, ale jsem za to velice ráda. Škoda jen, že na tuto otázku neexistuje dostatečná odpověď. 

3. Jak dlouho trvá zachránit ztracenou duši?
Jedna z krásných myšlenek ze Zlodějky knih. Kniha, která mě naprosto okouzlila a získala si mé srdce. Je těžké vybrat si z celé knihy pouze jednu myšlenku, protože kniha jich je plná. Podle mě vyjadřuje celý smysl práce neúnavné Smrti. 

4. Víte, že nás chtěl vidět Allah pořád šťastné? A proto nám dal smích. Ale dal nám také slzy, aby náš smích byl ještě sladší.
Tuto větu jsem četla už hodně dávno v jedné z knih od Barbary Woodové. Nezáleží na tom, jaké náboženství zde hraje hlavní roli nebo zda je člověk věřící. Prostě srdcová věta. 

5. Ach človíčku ... Tak rád slyším tvůj smích!“
„Právě to bude můj dárek... bude to jako s tou vodou...“
„Co tím myslíš?“
„Lidé mají své hvězdy, jenže ty nejsou stejné. Těm, kdo cestují, jsou průvodci. Pro druhé nejsou ničím než malými světýlky. Pro jiné, pro vědce, znamenají problémy. Pro mého podnikatele byly zlatem. Ale všechny hvězdy mlčí. Ty budeš mít hvězdy, jaké nemá nikdo...“
„Jak to myslíš?“
„Já budu na jedné z nich bydlet, budu se na jedné z nich smát, a až se podíváš v noci na oblohu, bude to pro tebe, jako by se smály všechny.  Budeš mít hvězdy, které se umějí smát!“
A znovu se zasmál.
Na závěr si nemůžu odpustit alespoň jeden citát z Malého prince. Pro mě malé knihy plné velkých myšlenek. Odstavec pochází téměř z konce knihy a je šťastný i smutný zároveň. 

A jaké jsou vaše oblíbené citáty? :-)



2 komentáře:

  1. Já si citáty přímo nepamatuji, spíš kusy celých myšlenek. Skvělé je mají: Dějiny světla, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou a Je-li toto člověk. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Modlitbu pro Kateřinu znám :-). Děkuji za tip na další knihy :)

      Vymazat