čtvrtek 21. května 2015

Hledání svatého grálu po česku



                                      Hledání svatého grálu po česku 

Většina z nás zná příběhy zahraničních autorů o honbě za nejposvátnější křesťanskou relikvií – svatým grálem. Konečně došlo i na českou úlohu v tajuplném hledání. Český spisovatel Jan Bauer, který se mimo jiné ve svých knihách věnuje české historii, rozhodl toto hledání zasadit do doby panování jednoho z největších vladařů – Karla IV.

Příběh nás zavádí do roku 1366 na císařský dvůr Karla IV. Děj začíná příjezdem tajemného mnicha, který zde zavítal na císařský dvůr. Ukáže se, že se jedná o otce Pavla, Karlova starého přítele a věčného ochránce. Otec Pavel vládne stejně dobře svatým písmem jako mečem. Právě z toho důvodu je v tajných službách u papeže i císaře Karla. Jak je známo Karel IV. má zálibu v různých relikviích, spojených se svatými. Nejvíce touží po poháru, ze kterého při posední večeři pil sám Ježíš Kristus – svatém grálu. Proto vysílá Pavla do světa, aby mu jej získal.

Na úvod by určitě bylo dobré říct, že se jedná už o šestý díl ze série V tajných službách otce vlasti.  Každopádně i v případě nepřečtení předešlých pěti dílů můžete rovnou sáhnout po Svatém grálu. Souvislosti mezi díly jsou nepatrné a každé vyprávění je ukončené. Pro mě nejvíce zajímavou věcí v celém příběhu bylo tajemné společenství, o kterém jsem doposud neměla ani tušení.

Kniha je od začátku do konce plná zvratů a otec Pavel se musí mít stále na pozoru. Z celého vyprávění je cítit napětí. Zkrátka tam, kde je otec Pavel se vždy něco děje. Každý si ve vyprávění přijde na své – hledání svaté relikvie je plné dobrodružství a nebezpečí. Nebyl by to, ale opravdový středověký příběh, kdyby se neobjevila i láska. Veškeré dění je i protkáno humorem.

Otce Pavla, hlavní postavu celé knihy, si člověk prostě musí zamilovat. Jeho statečnost a schopnost dostat se z každé svízelné situace mu může závidět leckterý středověký bojovník. Není divu, že si svými moudrými radami a oddaným chováním vysloužil přátelství císaře. Ačkoliv se jedná o člověka, který zasvětil svůj život Bohu, jeho největší slabostí jsou krásné ženy. Což se mu mnohdy dokáže i vymstít.

Pro mě byla kniha skvělým výletem do historie a ukázkou, že čeští autoři se plně vyrovnají světovému formátu. Dlouho jsem nečetla historickou knihu, která by mě zaujala a bavila až do poslední strany. Autor výborně vykresluje dobu a život ve středověku. Ukazuje nám jednak život v klášteře, ale i jak žijí obyčejní lidé. Pro ty, kteří v literatuře rádi spojují historii a napětí je kniha Jana Bauera určitě to pravé.

Název: Svatý grál
Autor: Jan Bauer
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2015

Stejnou recenzi si můžete přečíst i na mém profilu (Dajush) na Databázi knih.


 Za knihu velice děkuji nakladatelství Moba :-) 

3 komentáře:

  1. Divím se, že ještě někdo historické knihy čte, protože zrovna tento žánr není příliš upřednostňován mezi ostatními, což je na jednu stranu škoda. Osobně nemám problém s historickou knihou, ba dokonce ráda čtu o historii konkrétně této doby, a pak ještě body 15. století. :
    Kniha vypadá zajímavě, už jenom pojmenování, které mi připomíná rytíře z Camelotu..:)

    ►Anika Rodriguez

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že je to dneska dost málo vyhledávaný žánr, jsem ráda že se pořád najde někdo komu se taky líbí :)

      Vymazat
  2. Já jsem asi zvláštní rasa, ale historické romány naopak vyhledávám nejvíc :) pravdou ale je, že zrovna pana Bauera moc nemusím. Na druhou stranu, když to člověk nebere směrodatně jako učebnici dějepisu, ale s jistou nadsázkou, tak je to zábavné čtení :) Ale to jsem ti myslím psala už na Instagramu ;) bichlicka.blog.cz

    OdpovědětVymazat